Tramp uvodi procedure za ,,porođajni turizam“!

Administracija predsednika Donalda Trampa danas će predstaviti nove mere kojima želi da smanji ,,porođajni turizam“ za trudnice koje putuju u SAD kako bi rođenjem njihovo dete dobilo američko državljanstvo.

,,Od 24. januara 2020. godine, američko Ministarstvo spoljnih poslova neće više izdavati privremene vize strankinjama koje žele da uđu u SAD zbog ,,porodiljskog turizma“ kako bi iskoristile prednost američkog zakona o pravu tla za državljanstvo“, navela je Bela kuća i dodala:

,,Ta promena je neophodna za jačanje bezbednosti, imigracionog sistema u SAD i integriteta američkog državljanstva“, navodi se u saopštenju i dodaje da ,,industrija porodiljskog turizma“ može da preoptereti bolnice i da pospeši kriminalne radnje“.

Prema najnovijim uputstvima Stejt departmenta, podnosioci zahteva za vizu će morati da dokažu da dolaze na lečenje i da imaju novac da ga plate, što značida će se oni tretirati  kao i drugi stranci koji dolaze u Sjedinjene Države na medicinsko lečenje.

Putovanje u SAD radi porođaja je zakonito odnosno propisano da svako ko je rođen u SAD prema ustavu smatra se državljaninom.

Američke turističke agencije objavljuju oglase i naplaćuju do 80.000 dolara za dobijanje viza, najčešće trudnicama iz Rusije i Kine kako bi se porodile u Sjedinjenim Državama.

Po procenama Centra za imigracione studije procenjuje da je 2012. godine ovakav način porođaja učinilo oko 36.000 stranih državljanki.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati