ŠTA SE DEŠAVA SA BELORUSIJOM ?? LUKAŠENKO PROMENIO “PLOČU”, JAČA POLJSKI LOBI

Da su namere da se svim sredstvima SRUŠI VLADAR BELORUSIJE i ponovo IZBRANI PREDSEDNIK 9. Avgusta 2020. god. ~ ALEKSANDAR LUKAŠENKO, sve je očiglednije, napadnije i jasnije.

Neverovatnih 50 miliona zlota ili oko 13,5 miliona dolara POLJSKA će izdvojiti za podršku nezavisnim medijima i nevladinim organizacijama u Belorusiji, izjavio je danas portparol poljske vlade Mihal Dvorčik.

– Poljska je već dugi niz godina lider kada je u pitanju podrška nezavisnim zajednicama u Belorusiji. U te svrhe izdvojili smo značajna sredstva – rekao je Dvorčik dodajući da je prošle godine taj iznos iznosio oko 150 miliona zlota (više od 40 miliona dolara).

– Uzimajući u obzir vanrednu situaciju, premijer je odlučio da izdvoji dodatnih 50 miliona zlota za podršku medijima, za podršku nevladinim organizacijama, kao i za podršku represiranih – dodao je on.

Pod tim i drugim stranim pritiscima, uplivima stranih faktora, ucenama, NATO okupacijom, protestima koji se održavaju od izbora 09.08.2020. jer građani nezadovoljni organizacijom i rezultatima glasanja izašli su na ulice, a opozicija ne priznaje izborni rezultat od 80,08 odsto osvojenih glasova… aktuelni predsednik Belorusije ~ Aleksandar Lukašenko danas je saopštio da bi ipak novi izbori u zemlji mogli biti održani nakon usvajanja novog Ustava.

– Moramo usvojiti novi Ustav, to je ono što ste želeli, pa čak ni alternativci nisu bili protiv toga. On mora biti usvojen na referendumu, jer smo i prethodni ustav usvojili na referendumu, i prema novom Ustavu, ako želite, održati izbore – parlamentarne, predsedničke i lokalne – objasnio je Lukašenko tokom razgovora sa radnicima fabrike za proizvodnju traktora.

S obzirom na korišćenje vodenih topova, suzavaca, šok-bombi i gumenih metaka, na primenu sile posebnih snaga bezbednosti za razbijanje demonstracija, da je privedeno više od 6 HILJADA LJUDI tokom tih protesta, a povređeno na stotine, ovo je potpuno nov ton i smekšavanje stavova predsednika LUKAŠENKA, što se jedino dovodi u vezu da je popustio pod navedenim pristiscima sa svih strana.

Takođe on je izrazio spremnost da odustane od nekih ovlašćenja, ali kako je rekao, “ne pod pritiskom i ne preko ulice”.

PRATIĆEMO DALJA DEŠAVANJA.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati