Nakon što su usvojene dopune Zakona o poreklu imovine, MINISTAR OBEĆAVA “NAJBOLJIH 60 INSPEKTORA ISPITIVAĆE IMOVINU”, INFO!!

Skupština Srbije usvojila je večeras izmene i dopune Zakona o utvrđivanju porekla imovine i o posebnom porezu, čiji je cilj unapređenje efikasnosti poreskog sistema, sprečavanje mogućnosti poreske utaje i nelegalnog sticanja, kao i povećanje efikasnosti borbe protiv korupcije.

Tim povodom večeras se oglasio i ministar finansija ~ SINIŠA MALI.

Ministar finansija Mali rekao je obrazlažući Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu, da se on “odnosi na sve i predviđa mogućnost ispitivanja celokupne imovine fizičkih lica“.

“Odnosi se na sve građane Srbije, tako da se isključuje bilo kakva selektivnost u njegovoj primeni”, istakao je on.

Mali je rekao da će se na udaru osnovnih rešenja, pre svega, naći oni kod kojih je najveća nesrazmera između zakonitih prihoda i rashoda.

Tom prilikom ministar je najavio da i će u posebnom sektoru u Poreskoj upravi koji će se baviti sprovođenjem Zakona o poreklu imovine, biti 60 i to najboljih inspektora.

On navodi da je 20 inspektora već obučeno za obavljanje ovog posla koji praktično počinje 12. marta, kada je propisano da Zakon o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu počne da se primenjuje.

Najvažnija izmena pomenutog zakona odnosi se na promenu termina „nezakonito stečena imovina” u „imovina na koju se utvrđuje poseban porez”, kako se taj izraz ne bi poistovećivao sa izrazom „imovina proistekla iz krivičnog dela”.

Taj broj je, kaže Mali, za početak sasvim dovoljan, a ostalih 40 inspektora će se obučavati u međuvremenu i popuniti broj od 60 ljudi predviđenih za ispitivanje porekla imovine.

Prema njegovim rečima, izmene koje su u poslednja dva dana bile pred poslanicima u Skupštini Srbije, bile su usmerene upravo ka tome da zakon može efikasnije i brže da se sprovodi.

“Zakon je potvrda napora Vlade Srbije i njene opredeljenosti da se bori protiv korupcije. Kod njegovog sprovođenja je bitno da on važi za sve građane i da nema povlašćenih”, objašnjava Mali za Tanjug.

To, naglašava on, znači da će svako ko ne može da dokaže da je novac zaradio na legalan način ili da je povećao imovinu nesrazmerno svojim prihodima, biti predmet istrage.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati