OBELEŽAVANJE USTANKA PROTIV FAŠIZMA; MILO: “NEMA POMIRENJA SA FAŠISTIMA, BUDUĆNOST CG JE EVROPSKA” !

Iako je na ovaj važan istorisjki datum, pre 80 godina u Virpazaru počeo ustanak protiv fašizma, koji se kao dan državnosti proslavlja i u znak sećanja na 13. jul 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu Crna Gora priznata kao samostalna država, zvaničnici ove zemlje slavili su i organizovali odvojena slavlja.

Posebnu svečanost je 9. jula organizovao predsednik Skupštine ~ Aleksa Bečić i toj ceremoniji je prisustvovao premijer Zdravko Krivokapić, a centralnoj proslavi u Virpazaru i svečanom prijemu kod Đukanovića nisu prisustvovali isti.

Tim povodom večeras, crnogorski predsednik ~ Milo Đukanović poručio „da nema pomirenja“ sa „propagatorima ideje fašizma“, kakvih ima i u „strukturama vlasti“ u Crnoj Gori.

Nema pomirenja s tim idejama. Crna Gora zna da ceni svoju prošlost i zna da je njenja budućnost evropska. Zato ćemo uvek biti odlučno protiv novih oblika imperijalnih projekata i novog fašizma“, kazao je „Đukanović u Virpazaru, na centralnoj svečanosti povodom 13. jula, Dana državnosti Crne Gore.

Konstatovao je da u Evropi, svetu pa i u Crnoj Gori „diže glavu kleronacionalizam, ksenfobija i fašizam“ i ocenio da se „pod krinkom priče o pomirenju, seju laži, izjednačavaju heroji i zločinci, negiraju se zločini počinjeni tobože u ime svoje nacije i vere“.

„Oni koji izjednačavaju anticrnogorske kolaboracionističke pokrete i antifašističku borbu partizana, koji pokušavaju da povuku liniju moralne jednakosti između fašizma i antifašizma, kjučni su propagatori ideje neofašizma. Takvih na žalost ima danas i u struktirama vlasti u Crnoj Gori. To ne smemo dozvoliti“, poručio je crnogorski predsednik.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati