ŠOK IZJAVE DODIKA POVODOM GODIŠNJICE OLUJE: MOGUĆI SUKOBI, BIĆE OPET PROMENE GRANICA I TRI DRŽAVE …

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik, danas je sve šokirao svojom izjavom i odlučnošću dok je odgovarao medijima za TV PRVA.

Otvoreno i direktno je pričao o stanju u BIH, koji su planovi i budućnost, tačnije ima li je u BIH.

Milorad Dodik preneo je novinarima danas da je potrebno da se ta država „raziđe“ na tri nezavisne države i ocenio da će time postojati veći stepen mira na tom prostoru.

Bosna i Hercegovina je pokazala da ne može da funkcioniše. Ne možemo da živimo zajedno, moramo da se raziđemo i nađemo način kako ćemo da egzistiramo kao zasebni subjektiviteti. Jedino je rešenje da se raziđemo na tri nezavisne države“, rekao je Dodik za TV Prva.

Dodik je ocenio da će postojati „veći stepen mira“ ako na teritoriji BiH budu tri nezavisne države, napominjući da neće biti oružanih sukoba na tom prostoru, „sem ako NATO ne bude radio neku intervenciju“.

Prema rečima Dodika, „jasan je stav Srbije da ona podržava Dejtonski sporazum“, ali je „Vučić više puta rekao da je protiv bilo kakvog nametanja zakona, a to se desilo“.

Dodik je naveo da ga, kad ide u Sarajevo, obezbeđuje policija RS, kao i da se „Kristijan Šmit lažno predstavlja da je visoki predstavnik u BiH“.

Komentarišući njegovu izjavu da nema promena granica na Balkanu, Dodik je upitao šta Šmit „ima s tim“, dodajući da će toga biti.

On je najavio da će predsednika Srbije Aleksandra Vučića danas „upoznati sa detaljima“ događaja koji su usledili nakon što je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko „nametnuo“ Zakon kojim se negira genocid u Srebrenici.

Dodik je rekao da je današnji susret Vučića sa političkim predstavnicim RS ranije dogovoren, radi zajedničkog obeležavanja stradanja Srba u operaciji „Oluja“.

On je kazao da će jedna od tema biti zakon o negiranju genocida koji je nametnuo sada već bivši visoki predstavnik BiH Valentin Incko.

Dodik ističe da je ovde pitanje “nametanje zakona”.

“Ovde je pitanje nametanje zakona, ne sama suština. Ovaj termin (sastanka) je ranije najavljen. Srbija je bila angažovana u pomoći RS, infrastrukturi”, kazao je on i naveo da su među pitanjima i izgradnja auto-puta i hidroelektrane.

“Srbija podržava Dejtonski sporazum. Moraćemo predsednika (Vučića) da upoznamo sa detaljima svega toga. Ovo je neki lakmus papir da vide kako mogu stvari da se dešavaju. Odgovorili smo snažno. Te priče o genocidu da nam nametnu kao obavezu… BiH je pokazala da ne može da funkcioniše. Ne možemo da živimo zajedno i moramo da se raziđemo“, izričit je bio Dodik za TV Prva.

Na pitanje da li je čekao donošenje zakona o negiranju genocida i ovaj trenutak kako bi pokrenuo priču o nezavisnosti, on je odgovorio da mogu da pričaju šta hoće.

Da napravimo tri odvojene države“, izričit je Dodik.

“Ovo je neraščišćena situacija. Stalno nas guraju u tu priču. Nama su uzurpirali ono što nam je međunarodnim pravom dato”, dodao je on.

Srpski član Predsedništva BiH kritikovao je Incka i rekao da “ništa nije obavio”, te je kazao da mu je otac bio oficir Gestapoa, i objasnio da je on odgajan po tim načelima. Takođe je kritikovao prihvatanje Kristijana Šmita kao visokog predstavnika BiH, iako nije izabran po ustaljenoj proceduri.

“Dobio je tapšanje muslimana… Dolazi stranac da upravlja vašim životima i vašom zemljom, a vi to proslavljate, kako je to moguće?”, pita se Dodik.
Kakva je to zemlja koja u avgustu mesecu nema budžet, istakao je on.

“Banjalučani idu u Sarajevo samo za vizu. Iz Sarajeva malo ko dolazi u Banjaluku. Ta priča o ljudima, tamo je primarna identifikacija nacionalna. Tu identifikaciju ometaju po liberalističkom principu da bi lakše uspostavili sistem vrednosti koje hoće. Nismo došli da proslavimo dolazak namesnika”, kazao je Dodik povodom neodlaska na ceremoniju Kristijana Šmita.

On je istakao da kada je propala velika Jugoslavija, naveo je da su stranci odlučili “da se igraju malo da narodi koji nisu mogli da žive zajedno, da žive zajedno”.

Kazao je da nema mogućnosti da bude sukoba u BiH, sem ako “NATO ne bude intervenisao”.

Govoreći o izbori Šmita, on je kazao da je to trebalo da proglasi EU, a ne vlade nekih stranih zemalja. Kritikovao je izjavu Šmita da neće biti promena granica na Balkanu.

“Ko je on da to kaže? Biće promena granica Nema stabilnosti dok se mi ne razdvojimo. Muslimani žele zemlju na sebe, to im ne dozvoljavaju ni Srbi, ni Hrvati”, kazao je Dodik.

Kad se odlučimo, to je put ka nezavisnosti, istakao je ovaj funkcioner.

“Muslimani hoće da ukinu entitet da bi imali državu, mi želimo od entiteta napravimo državu”, kazao je on i naveo da je RS po Dejtonu fiskalno suverena.

Milorad Dodik je i sinoć tokom gostovanja na entitetskom kanalu RTRS izazavo BLAGO REČENO BURNE REAKCIJE i šokirao mnoge sa svojim “izjavama” o muslimanima i bošnjacima.

O njima on je rekao direktno u televizijskom uključenju :

„Nema ih dovoljan broj, nemaju dovoljne kapacitete, nemaju u sebi karaktera… Oni nisu državotvorni narod, oni su podanički narod… Ako ste mogli da primite namjesnika (visokog predstavnika međunarodne zajednice op.a.)… A njihova radost je iz jednog razloga, a to je patološki i to samo konvertiti na taj način funkcionišu kakvi su muslimani jer su oni konvertovali svoju vjeru u nekom tamo vremenu…“

Dodik je potom nastavio:

Šezdesetih godina prošlog vijeka oni su se ovdje zvali Srbi muhamedanske vjere, pa su onda postali muslimani sa malim ‘m’ jer je to trebalo Titu jer je pravio odnose sa Nesvrstanim pa da pokaže kako ima dobar odnos sa muslimanima… E onda su oni počeli nešto da se homogenizuju, da bi do 1993. godine kao muslimani, sa malim ‘m’ na početku, sami sebe proglasili Bošnjacima sa namjerom da termin bude dovoljno intrigantan da integriše i sve Srbe i Hrvate i da se stvori bosanska nacija, bosansko pismo, bosanski jezik…“

-„Mi smo primarno odgovorni za Republiku Srpsku, nismo za Bosnu i Hercegovinu. Vi koji ste odgovorni za BiH ste doveli do ove situacije“, zaključio je svoje obraćanje DODIK.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati