DOBRE VESTI – MMF DODELIO SRBIJI 890 miliona dolara; KAKO ĆEMO IH KORISTITI ?

Danas je viceguvernerka Narodne banke Srbije ~ Ana Ivković za Tanjug izjavila da je oko 890,22 miliona dolara ili 759,71 miliona evra Međunarodni monetarni fond (MMF) dodelio Srbiji.

Viceguverner Ivković ocenjuje da je MMF i tokom ove krize pokazao da nije samo “policajac” nego i neko ko brine o globalnim finansijama.

Kada je reč o korišćenju ovih sredstava, Ivković za Tanjug navodi da je svaka zemlja slobodna da ih koristi u skladu sa svojim mogućnostima.

“Može da ih koristi za jačanje deviznih rezervi, za otplatu nekih skupljih dugova, zatim ako je planirala da izađe na međunarodno tržište može umesto toga da iskoristi ova sredstva”, ističe ona.

Kaže, međutim, da ova sredstva ne smeju da budu zamena za strukturne reforme, što znači da svaka zemlja mora da nastavi da ih sprovodi.

Ivković ocenjuje da ovo puno znači za našu zemlju, pre svega za jačanje poverenja.

“To i za globalni nivo i za međunarodnu zajednicu znači jačanje poverenja, a samim tim i povoljnije finansijske uslove. Što su povoljniji finansijski uslovi na globalnom nivou, to se svakako dobro odražava i na Srbiju”, naglašava ona.

Ivković ističe da je reč o prilično velikom novcu, a da su naše devizne rezerve na kraju jula iznosile 14,58 milijardi evra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

rezultati