RASPAD I RAT U BIH NA POMOLU? DODIK ZAHTEVA NOVO ZAKONODAVSTVO SRPSKE I NEZAVISNOST DRŽAVE! INFO

Zahteva se POVLAČENJE svih saglasnosti na odluke date ranije za nivo BiH i ukinuti njihovu primenu! Izjave je prenela SRPSKA INFO.

Sasvim očekivano, posle godina upućenih žalbi, javnih izjava o raspadu BIH, razilaženju u idejama, stavovima, načinu upravljanja, načinu življenja, deljenju prihoda, imovine, vođenja države…itd. srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je još jednom da je potrebno povući sve saglasnosti na odluke date ranije za nivo BiH i ukinuti njihovu primenu, pa za par meseci izraditi sasvim novo zakonodavstvo Republike Srpske, a u drugoj fazi, ako to ne bude, ući u proglašenje nezavisnosti Republike Srpske, na miran način – ako je moguće.

Jasno je svima da su to čiste pretenzije za formiranje nove ZASEBNE DRŽAVE – REPUBLIKE SRPSKE, KOJOJ BI PRIPALA ODREĐENA TERITORIJA I INTEGRITET od stare sadašnje BOSNE I HERCEGOVINE.

Milorad Dodik je izjavio za RTRS dalje, a što prenosi Srpskainfo.

Već dugo vremena mislim da stvari moraju ići tako što ćemo u Narodnoj skupštini Republike Srpske poništiti sve odluke i povući naše saglasnosti koje smo dali u prošlom vremenu kao što je recimo saglasnost za vojsku i povući se iz te strukture”.

Dodik je istakao da je potrebno povući se i iz sporazuma o indirektnim porezima i o Visokom sudskom i tužilačkom savetu VSTS.

– Potrebno je poništiti svako postojanje Agencije za istrage i zaštitu SIPA na prostoru Republike Srpske, indirektnih poreza i svih tih institucija koje su nastale na tome – rekao je Dodik.

On ističe i da je neophodno da Narodna skupština Republike Srpske da Vladi rok od tri meseca da pripremi novo zakonodavstvo, da uspostavi službu indirektnih poreza Republike Srpske, vojsku i Visoki sudski i tužilački savet Republike Srpske.

Dodik je rekao da je važno odbaciti nadležnosti Ustavnog suda BiH, a sve zakone koje je visoki predstavnik ikada donio proglasiti nevažećim na teritoriji Republike Srpske.

– Isključivo prihvatiti ono što piše u Dejtonu, odnosno “slovo Dejtona”. To znači redukcija Saveta ministara na tri ministarstva i da je on pomoćno telo Predsedništvu BiH i ništa više – naglasio je Dodik.

On je istakao da nema nikakvog smisla uvažavati Ustavni sud BiH koji ovako presuđuje, koji menja čak i svoje ranije donete odluke.

Dodik je napomenuo i da u Ustavu piše da je fiskalni suverenitet isključivo na entitetima i da ga BiH nema, te istakao da prenošenje nadležnosti u ovoj oblasti jedna od najtežih nametnutih odluka za koju su, nažalost, saglasnost dali neki predstavnici Republike Srpske.

– Prenesena je nadležnost na indirektne poreze, pa sada imamo situaciju da nam gotovo u kontinuitetu kasne sa sredstvima, kao što su sada koristili u Federaciji BiH naših 12 miliona KM šest meseci – rekao je Dodik.

Govoreći o osnovu za tvrdnju da BiH nema svoju imovinu, Dodik je podsetio da postoji pismo iz 1998. godine kada je OHR napisao da imovina po Ustavu pripada entitetima.

– Taj Ustavni sud, koji inače podržava svaku odluku OHR-a, sada to ignoriše. BiH nema pravo na imovinu! Svih ovih 20 godina se pokušava da se provuče da BiH ima neku imovinu, što nije tačno – naglasio je Dodik.

Odavno je pređena “crvena linija”, ali narod treba da to vidi“, zaključio je Milorad Dodik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

rezultati