NA BADNJE VEČE PUTIN PRISUSTVOVAO LITURGIJI, PORFIRIJE PORUČUJE “neka nam Božić svima da MIRA” – INFO

RUSKI predsednik Vladimir Putin i ove godine je prisustvovao božićnoj liturgiji u Crkvi Nerukotvorenog lika Gospodnjeg koja se nalazi na teritoriji predsedničke rezidencije u Novom Ogarjovu u Podmoskovlju.

Putin inače svake godine prisustvuje božićnoj liturgiji i važi za vernika pravoslavca. Rusija je pred velikim izazovima i nije ni čudo što se federacija okreće veri, Bogu i religiji.

Ove godine na Badnji dan, 6. januara naš pratrijarh poslao je sličnu poruku – MIRA i to iz ZAGREBA budući da se tradicionalni Božićni prijem koji organizuje Srpsko narodno veće ove godine održava u atrijumu Pravoslavne gimnazije Kantakuzina Katarina Branković na Svetom Duhu u Zagrebu. Poruku – obraćanje prenosimo integralno.

Patrijarh je istakao važnost mira kao osnovne poruke Božića i rekao da ”mir među ljudima znači davanje prostora i mesta drugome, drugačijem, da bude pored mene, da bude u mojoj duši i u mome srcu. Davanjem mesta drugačijem, a u isto vreme istom, jer više smo jedno nego što smo različito”.

”Različitost koja postoji među ljudima dar je od Boga”, prema Patrijarhovim rečima, postoji da bi se ”razraslo ono što je jedno i što je jedinstveno. Da bismo rasli, kako kaže apostol Pavle, u meru rasta visine Hristove, a to znači u meru svečoveka. Čoveka koji jeste potpuno utemeljen u sebi, u svom identitetu, ali u isto vreme koji je apsolutno i do beskraja obogaćen drugim i drugačijim“, kazao je Njegova Svetost.

Predstojatelj Srpske Pravoslavne Crkve poručio je da je vreme u kom živimo vreme nemira i strahova i istakao da nemiri nisu ono što dolazi spolja i da strah nije ono što dolazi izvan nas. ”Strah i nemir su nešto što je u nama i što izlazi iz nas. Šta to znači? To ne znači da ne postoje nemiri, nevolje, problemi koji su izvan nas, ali da u isto vreme ako mislimo da mi u sebi, nemirni, raspolućeni, rasparčani, u sukobu sa samim sobom, možemo rešiti i najmanji problem, možemo uspostaviti i najmanji mir koji nam dolazi spolja i koji je izvan nas, u najmanju ruku smo u zabludi. Mi moramo, svako sa sobom i u sebi, pre svega, steći mir, a iz tog mira i istinsku i pravu hrabrost, kako bismo mogli, hvatajući se u koštac sa svim onim što je izvan nas, jedno po jedno rešavati”, kazao je Patrijarh.

”Upravo današnji dan, proslavljanje Rođenja Sina Božjeg kao Onoga koji nam donosi mir, donosi i formulu za postizanje mira u sebi, a onda i realizovanje i reflektovanje tog mira izvan sebe, tj. oko nas. Najpre je važno da se pomirimo sa Bogom, a za nas hrišćane to znači da usvojimo sistem vrednosti na koji nas Jevanđelje poziva. Taj sistem vrednosti je jednostavan: Ljubi bližnjega kao samoga sebe i pritom ne postavljaj pitanje ko je tebi bližnji, nego se pitaj kome si ti bližnji. A bližnji si, i ispunjavaš tada Jevanđelje Hristovo i zapovest Njegovu, svakom onom kome je potreban mir, kome je bilo šta potrebno, kada pokazuješ ljubav prema drugome, ne pitajući sebe šta je on, taj drugi, učinio tebi, nego šta ti činiš njemu. Na taj način, i u raznim drugim dimenzijama, utemeljen na Jevanđelju, čovek stiče mir u sebi i, ne samo da čuje reč Hristovu: Ne boj se!, nego i stiče istinsku hrabrost da ograniči svoj egoizam, da ograniči svoju pohlepu, da dâ prostora drugome, da i on ma koliko mali bio i gde god bio na osnovu svojih darova doprinese opštem dobru” istakao je patrijarh Porfirije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati