SAD UPOZORILE RUSIJU DA HITNO POVUKU TRUPE; SPREMA SE VELIKI RAT I BORBA ZA TERITORIJU, PA I DONBASA – INFO

Međusobne optužbe, gomilanje trupa sa obe strane, naoružavanje, upozorenja i dalje se nastavljaju sa obe strane kako sa strane NATO ALIJANSE, SAD, UKRAJNE tako i sa strane RUSIJE, DONJECK NARODNE REPUBLIKE, BELORUSIJE…

Zapad optužuje Rusiju da priprema napad na Ukrajinu, dok zvanična Moskva optužuje zvanični Kijev da već ima plan invazije i da planira invaziju na teritoriju Donbasa.

„Sprema se veliki rat protiv stanovnika Donbasa“, rekao je Basurin, zamenik načelnika uprave Narodne milicije samoproglašene Donjecke narodne republike Eduard Basurin.

Vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) saopštile su ranije da su ukrajinske vlasti razmestile oko 120.000 vojnika na liniji razgraničenja u Donbasu.

„Moraćemo se obratiti našim prijateljima koji bi nam pomogli vojno i vojno-tehnički da zaustavimo agresiju Ukrajine na stanovnike Donbasa… Mislim da prvo treba reći da će pomoć stići. To će saopštiti naši prijatelji, ne samo Rusija“, rekao je predstavnik republike televiziji „Rusija 1“.

Dok je američki državni sekretar – Entoni Blinken u današnjem telefonskom razgovoru sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim pozvao opet Rusiju na “hitnu deeskalaciju” situacije i povlačenje vojnika i opreme s ukrajinskih granica, saopštio je Stejt department.

Blinken je rekao i da su SAD spremne da nastave sa “suštinskom razmenom” stavova sa Rusijom povodom obostanih zabrinutosti za bezbednost, prenela je agencija Rojters.

Sergej Lavrov – ruski ministar spoljnih poslova, izjavio je danas posle telefonskog razgovora sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, da su “SAD negativno reagovale na ključni zahtev Rusije da se sporazumi o nedeljivoj bezbednosti sprovedu na odgovoran način” , te da su sukobi neminovni posebno jer je Moskva navela da SAD i NATO nisu odgovorili na glavno pitanje – neširenje NATO-a na istok.

Isto je potvrdio i konstatovao i predsednik Rusije – VLADIMIR PUTIN, da su SAD i njihovi saveznici ignorisali glavne bezbednosne zahteve Moskve, te se na današnjoj konferenciji za novinare posle razgovora sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom obratio rečima:

“Jasno je, obavestio sam i premijera o tome, da je fundamentalna ruska zabrinutost ignorisana. Nismo videli adekvatno razmatranje naša tri ključna zahteva”, rekao je Putin.

Da li to znači da je rat nemoguće izbeći i da će uskoro UPOZORENJA biti zamenjena sa pomenutim INVAZIJAMA I SUKOBIMA? !

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati