RUSI PRODIRU DALJE U MOLDAVIJU; ZELENSKI ZAVAPIO: RUSI DOVELI SVET NA IVICU KATASTROFE – INFO

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je večeras Rusiju da je dovela svet „na ivicu katastrofe okupacijom černobiljske nuklearne centrale“ na početku ruske invazije na Ukrajinu.

„Svet je ponovo bio na ivici katastrofe, jer su za rusku vojsku černobiljska zona i černobiljska elektrana bile kao normalna teritorija za vođenje vojnih operacija“, rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kijevu sa generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Rafaelom Grosijem (Grossi).

Zelenski je rekao da ruske snage „nisu ni pokušale da brinu o nuklearnoj bezbednosti“. Optužio je te snage da su na teritoriji centrale držale „kontingent oklopnih vozila koja su uništavala površinu zemlje i dizala izuzetnu količinu prašine, posebno radioaktivnih čestica“.

Grosi je rekao da postoje oštećenja kod centrale i da postoje zone koje su iskopane. Dodao je da će uskoro sastaviti detaljan izveštaj i da će se raditi na obnavljanju infrastrukture.

Ruske snage su 24. februara, prvog dana ofanzive na Ukrajinu, zauzele Černobilj gde je potom isključena struja i veze za komunikaciju. Ruski vojnici dalje prodiru ka granici ka Moldaviji gde su se začule jake detonacije i serije eksplozija.

Na istoj granici Rusi imaju svoje navodne “mirovne snage” koje broje oko 2000 vojnika. Region Pridnjestrovlja se graniči sa Ukrajinom.

Pridnjestrovlje je oblast koja se otcepila od Moldavije, nakon kratkog građanskog rata posle raspada Sovjetskog Savez i ima oko 500.000 stanovnika.

Svi su preplašeni da se nebi sukobi prelili iz Ukrajne u Moldaviju.

Današnje detonacije su izazvale strah na šta su odmah reagovali AMERIČKI ZVANIČNICI.

„Pozivamo moldavske vlasti na smirenost kao odgovor na ove događaje i u potpunosti podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet zemlje“, rekao je NED Prajs, porparol Stejt departmenta.

„Zabrinuti smo zbog bilo kakvog potencijalnog pokušaja eskalacije tenzija“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati